Har du någonting som passar i våran online tidning? Mejla text och bilder till webmaster(a)lebhk.se

Klicka på bilderna så startar ett klickbart bildspel.


2021-06-05

Igår var vi en sväng till klubben för att hjälpa till med att toppdressa våran träningsplan, sand slängdes, bars och krattades. Äras bidrag till hjälp var väl mest att gå runt och bli klappad på och att sedan vandra iväg på egen upptäcktsfärd. Som vanligt var det många skratt och varm gemenskap. Förutom dom på bild så fanns där två till, den ena lyckades undvika att hamna i bild och den andra gömde sig bakom kameran. Tack för en trevlig stund till er som var där!

/Lilith


2020-02-06

Idag åkte jag till klubben i syfte att ta några bilder på Rallylydnads hundar för att kunna byta ut några av bilderna på våran hemsidas första sida. Vilka söta hundar det finns 😀 Eftersom två av fyra hundar redan finns på sidan så tog jag inga bilder på dom….denna gången. Jag behöver åka dit i fotograferingssyfte fler gånger, kursverksamheten lär nog få besök framöver 😉 Det blev lite mer än fotografering, Ära fick lite brukslydnads träning och ett spår. Hon kommer nog att bli nöjd för vi skall dit för träning i kväll igen 😀

/Lilith

 


2019-11-10

Idag var vi 7 glada ekipage som gick kurs för Monica Henriksson. Ett lätt snöfall under större delen av dagen och kallt, undertecknad frös så hon skakade emellanåt, men det var det värt. Många skratt och en del fundersamma hundar. En riktigt bra kurs som gav oss alla en hel del verktyg för fortsatt träning. Jag är supernöjd och är ganska säker på att övriga deltagare också är det.

Tack till er alla för en härlig och lärorik dag!

/Lilith


2019-05-07

Igår gick jag tillsammans med några klubbmedlemmar kurs för Jenny Wibäck, en mycket rolig kurs som gav mig och övriga en hel del att stoppa ner i ryggsäcken. När lek och bus lådan kom fram blev skratten många. Själv är jag väldigt nöjd och fick en liten motivations höjning, så nu minsann…… 😀

/Lilith


2019-05-02

Kursdeltagare tränar på hundmöten.


2018-11-03

Det blev inget Haloween på Liseberg för mig i år men vad gjorde väl det, jag och Carina ordnade ett Haloween på klubben.

En poängpromenad i mörker med reflexer som snitslar och ett och annat ”spöke” utefter promenaden.

Efteråt åt vi en supergod tårta som någon som Carina kände bakat just för denna kväll.

Tack ni som kom för att gå promenaden och tack ni som var med i arrangemanget.

Lilith


2018-05-30

Onsdagen den 30 maj fyllde Svenska Brukshundklubben 100 år, det firarde vi på Lilla Edets Brukshundklubb med öppet hus för alla hundintresserade.

Vi hade uppvisning och prova på agility, rallylydnad, specialsök m.m. Vi bjöd även på tårta och korv.

Alla var hjärtligt välkomna att fira med oss och trots det fina vädret kom det ca 50 personer.


2018-04-24

Michaela Perlöv hundfysioterapeut och driver Tassainn i Brålanda, var hos oss på klubben för att prata om friskvård på våra hundar. Hon gick igenom hur de vanligaste skadorna uppkommer på hunden och hur vi kan undvika dessa. Även lite om foder och övervikt på våra pälsklingar. Alla var välkomna och det kostade inget.


2018-04-21

Idag var sista kurstillfället i rallylydnad.

Vi har haft väldigt roligt och som bruksmänniska var det svårt att ta till sig att man fick prata och använda hjälper, jag gick oftast både tyst och stel 😀 Att lära sig skyltarna kommer att ta tid, det kommer nog att bli mycket torrgående i början för att ha med hund, hantera koppel och läsa skyltar var inte det lättaste.

Idag prövade vi på att gå hela banor och det var en utmaning, jag är imponerad över hur duktiga alla var.

Våran instruktör Erika har varit jätteduktig.

Jag tog lite kort under våra två kurstillfällen men idag var det svårt att rikta kameran mot mer än ett objekt, Erika hade sin helt ljuvliga lilla valp med sig

Ett stort tack till er alla!

/Lilith


2018-03-02

Igår höll Reino Oskarsson ett föredrag om specialsök på klubben, mycket intressant.

Reino Oskarsson har arbetat professionellt med hundar i ungefär 40 år och är fortfarande yrkesverksam som utbildare av olika preparatsökhundar. Han har även arbetat operativt med sökhundar av olika slag under många år.

Det är enklare än man tror att lära in fel etikett, av allt som ett ämne består av så väljer hunden det som är lättast och därför är det så viktigt att det är så brusfritt som möjligt. Etikett är det vi vill att hunden skall söka efter och med brus menas det som kan råka finnas med i form av andra dofter.

En mycket intressant kväll som förutom etikett och brus innehöll information om olika sökarbeten, markeringar m.m.

Jag ser fram emot och hoppas att denna form av specialsök kan utvecklas till att bli någon form av verksamhet inom SBK.

/Lilith

Reino Oskarsson

2017-10-08

Klubbmästerskap

Igår tävlade jag klubbmästerskap med Ära…. ja Ära. Det var Ära i Brukslydnaden, Ära i båda uppletanderutorna och Ära i lydnads lydnaden. I år krävde domaren (läs Erik 😀 ) att jag uppvisade registreringsbevis innan jag fick köra uppletande, han sade någonting om att jag fuskade så mycket 😀

Jag är ganska säker på att jag är den ende i SBK som har ett klubbmästerskaps protokoll där det står Diskad 🙂  måste erkänna att jag faktiskt är lite stolt över det 😉 År 2014 bytte jag hund när vi skulle köra andra rutan i uppletandet och det kommer jag att få äta upp så länge jag lever 🙂

Vi klarade oss i stort sett ifrån regn, det kom några droppar i slutet men det var inte många. Min lilla fia skötte sig väldigt bra och jag är väldigt nöjd. När vi gjort platsliggningen och är på väg att lämna planen kommer domaren (läs Erik igen) och vill prata med mig, han ser väldigt bister ut och jag funderar på vad det nu är för fel, när han kommer fram ser jag hur det blänker pillemariskt i hans ögon och han pekar på mig och säger -du fick en tia. Jag kunde inte annat än gapskratta.

Vi var 6 ekipage i Brukset och lika många i lydnaden och nu får vi vänta tills medlemsmötet 31/10 då vi får besked om vilka som tog hem den åtråvärda titeln Klubbmästare.

Det blev en jättetrevlig dag med högt till tak och många skratt.

/Lilith

Resultat från KM 

Bruks

  Förare Hund
1 Carina Persson Vectra
2 Ann Edholm Swenson  Yapp
3 Lilith Sarapik Ära
4 Anette Grahn Undra
5 Louse Skölden Jebas Önja
6 Carolin Skölden Jebas Övall

Lydnad

  Förare Hund
1 Anette Grahn Undra
2 Lilith Sarapik Ära
3 Karin Fischer K Chapman
4 Ann Edholm Swenson Yapp
5 Louse Skölden Jebas Önja
6 Carolin Skölden Jebas Övall

2017-08-16

Vallning

Idag var medlemmar från klubben inbjudna till Zonja Ottosson för att se och få information om vallning. Det var mycket intressant och det är alltid roligt att se hundar jobba med det dom avlats för.

/Lilith


2017-06-11

Brukslydnad och Uppletande

Så kom då äntligen helgen som jag väntat på, Ulrika och Mats Axelsson kom till våran klubb för att hålla en kurs i Brukslydnad och Uppletande. Det har varit en rolig och lärorik helg där tonen många gånger varit väldigt rå men minst lika hjärtlig. Anette hävdade att hon lärde hästen i hagen bredvid både sitt och rulla runt medans jag och Ulrika kämpade med att få Ära att skälla 😀 Jag har tidigare träffat Ulrika och Mats, förra året på Tåmelägret så det fanns lite press att visa att man inte stod kvar och stampade på samma ställe. Det visade sig att jag kommit lite längre än sist 😉 Nu gäller det att notera allt från helgen för att inte glömma bort, just nu är jag ganska trött och orkar knappt tänka så noteringarna får jag ägna mig åt en annan dag 😀

Tusen tack alla inblandade för en rolig helg!

/Lilith


Läger 2017 2-4 juni

Nu ska jag berätta om vårt läger, som även i år gick av stapeln på klubben. Jag måste börja med att säga att jag är så impad av Anette Grahn och Marita Riedel. De har en fantasi som inte är lätt att överträffa. Vi startade på fredagseftermiddagen med att ställa iordning våra husvagnar. Därefter blev det en lååång och härlig skogspromenad med mycket prat och goa skratt. Efter att hundarna lagt sig till ro åt vi en god middag och fortsatte med massa hundsnack. Kvällen blev sen och nattsömnen god.
Lördagen var avsatt för tävling och det blev inte vilken tävling som helst. Stickebackens HUNDringen som Anette och Marita hittat på innehöll massa galna grenar.
RÅTTJAKTEN Råttjakten innebar att ekipagen fick 5 minuter på sig att hitta så många råttor som möjligt av de totalt 30 st, inom en ruta på 25 X 25 meter. Föraren fick inte gå in i rutan, så här gällde det att var uppfinningsrik om man inte tränat uppletande innan. För min egen del innebar det att jag fick springa runt hela rutan för att få Herman att hitta någon råtta på vägen till mej. Kan väl säga att vi lyckades över förväntan.

TEFATSRACET Detta innebar att föraren skulle dra sin hund på ett tefat. Och hur lätt var det med en hund på 55 kg, som dessutom tyckte att tefatet var en livsfarlig anordning. Här kammade vi noll. Men några ekipage klarade faktiskt av detta moment med den äran.

PASSIVITETSKONTROLL .Efter många goa skratt och svetten lackande blev det ett uppskattat moment: ”Passivitetskontroll”………….trodde vi! För att få 10 poäng – hund och föraren lägger sej ner SAMTIDIGT och ligger i 1 minut. 7 poäng – föraren lägger sej först och hunden sen, och ligga i 1 minut. 5 poäng – hunden läggs först och föraren sen, och ligga i 1 minut. Här blev det allt annat än passivitet kan jag lova. Men roligt hade vi.

STÖRNINGSRACET Här ställdes det upp en korridor av olika störningar, såsom burkar med korv, kattmat, bollar osv. Sen skulle hunden kallas in genom korridoren. Ja, där får ni använda fantasin lite. Några hundar sprang ”ganska” villigt genom korridoren till sin förare, medan andra åt upp det goda eller snodde till sej en boll att leka med.

FROLICSVANSEN Nu var det inte slut på frestelserna, för i detta moment blev föraren utsmyckad med en svans av Frolic och en sked med en köttbulle på. Det gick ut på att flytta köttbullar från en skål till en annan med hjälp av skeden som skulle hållas i samma hand som kopplet. Drog hunden lite i kopplet föll köttbullen av skeden och hunden fick lite att äta. 1 p för varje flyttad köttbulle men 2 p minus om hunden åt upp den. Skulle Frolicsvansen stryka med blev det 5 minuspoäng. Detta momentet tog hårt på ekipagen, för att inte tala om publiken, som fick skrattkramp.

STORA FAMNENBANAN Detta moment innebar att föraren skulle plocka på sej så många leksaker som möjligt och med kopplad hund ta sej genom en hinderbana utan att tappa något. Kan väl tillägga att det låg lite leksaker både här och där. Varje leksak som kom med i mål gav 1 poäng.

KAST MED BLÅBÄR Nu fick föraren en JÄTTE stor och tung blå boll att hålla mellan knäna. Sen skulle man ta sej från start till mål med hunden i koppel utan att tappa bollen. Väl i mål skulle bollen (liknande mer ett bowlingklot) kastas över
mållinjen med knäna. Fattar ni hur svårt det var? 10 poäng om man lyckas hela vägen, 1 minus varje gång klotet tappas. Här blev jag nog skyldig en massa poäng. Men dom får jag ge tillbaka på nästa läger.

Sen var det hög tid för prisutdelning, Hundringen vanns av Emelie Gidlund, tvåa blev Marita Riedel därefter kom vi andra.

Lördagen avslutades med en gemensam grillkväll och ytterligare en lek.

STRUMPBYXA PÅ HUVUDET Här fick vi ett par strumpbyxor på huvudet med en boll nedstoppad i foten. Med hjälp av den hängande och slängande bollen skulle så många vattenfyllda flaskor som möjligt puttas omkull. Om vi nu inte var yra i bollen redan innan, så blev vi det nu. Alla vuxna blev helt utslagna av Alkander Kleberger.

Tack än en gång till Marita och Anette för att ni ordnade detta roliga läger.
Mari, Ricko och Herman


2016-11-27

Adventspromenad

Idag var det dags för den andra promenaden där Lilla Edets Brukshundklubb bjudit in allmänheten att deltaga, tyvärr så valde allmänheten att avstå och det kanske inte är så konstigt med tanke på julpyntning och olika julmarknader som nu drar igång. Denna gång gick pengarna oavkortat till Polisens Hundförarförbund. Vi fick ett fint väder även denna gång men tyvärr var det lite kallt.

Nu väntar vi på nästa gemensamma promenad men vi kanske får vänta fram till januari innan den blir av.

/Lilith


2016-11-13

Idag hade Bruksgruppen en heldag med träning. Spår, uppletande och lydnad. Några avstod spår, några avstod lydnad och några hängde envist med hela dagen. Undertecknad hade isbitar till tår en stund under eftermiddagen. Vi startade med att lägga spår sedan vallade vi rutan och körde uppletandet efter det tog vi spåren, lite lunch och sedan lydnaden. Jag är väldigt nöjd med min lillapa   hon jobbade bra med det mesta idag. Jag tror att alla var lika nöjda som jag med dagens träning.

Avslutar med lite bilder från dagen.

/Lilith


Höstpromenad

2016-10-30

Idag gick vi Lilla Edets Brukshundsklubbs första promenad där alla i Lilla Edet med eller utan hund var inbjudna att deltaga. Mari och Carina var dom som stod för dagens promenad. Vi hade ett helt underbart väder, kändes nästan som vår snarare än höst. Det kostade 20kr som gick oavkortat till Djurambulansen. Jag har i skrivande stund inte summan som vi fick ihop så den får jag återkomma med.

Nu vet jag svaret, minst 580kr 😀

Ser fram emot nästa promenad.

/Lilith


Klickerkurs

2016-09-11

Denna helgen var det klickerkurs, fredagen inleddes med teori och sedan blev det varvat teori och praktik lördag och söndag.

En mycket givande helg med mycket funderingar och lite nytt tänk och en hel del skratt. När det var dags att avrunda så vet jag inte vilka som var tröttast, hundar eller mattar 😀

Vi var alla ganska taggade på träning när vi avslutade kursen.

/Lilith


2016-08-28

Så kom helgen då SM i Bruks och IPO startade, lite pirrigt var det allt. Rutan märktes upp, publikband spändes, kiosk tält restes och mycket mycket mer. Några av oss var på plats redan på onsdag och att ta sig fram till funktionärs campingen blev ett litet äventyr för undertecknad 😀 När jag kom fram till den bom där jag skulle köra ner så ser jag en mycket smal skogsväg och konstaterar att är jag fel ute efter att ha svängt in på den vägen så kommer jag nog aldrig ut igen. Jag pratade med en klubbkamrat samtidigt som lovade att hjälpa mig ut på ett eller annat sätt om det nu var fel, det var det inte. En fotbollsplan fanns i slutet på vägen 🙂

Vi hade väldigt fina omgivningar där vi stod med husvagnarna med många promenad vägar. Det blev en mycket rolig helg med många skratt och högt till tak, jag tror att våran uppletande ruta fick ett gott betyg jag har i alla fall inget annat hört.

Jätteroligt att ha fått vara delaktig i detta enorma arrangemang som ett SM innebär.

/Lilith


2016-08-07

Dom som hade möjlighet av det gäng som skall hjälpa till på SM åkte idag upp till Borås och gick igenom uppletande rutan. Kollade att det inte var onödiga ”stickiga” pinnar och att måtten stämde. En skön stund med ett glatt gäng och naturligtvis hann vi även med det viktigaste….fikat! 🙂

/Lilith


Idag var det arbetsdag på klubben……eller! Det var helt omöjligt att hitta någon som arbetade, men det fanns annat som det fanns tid för 😉

/Lilith


2016-04-10

Idag hade vi andra träffen på viltspårkursen och fick en helt underbar dag med ett underbart väder. Efter att vi lagt spåren så tog vi en promenad med hundarna, Mari som erbjöd sig fick förutom egen hund också ta Azka. Det startade bra men efter en stund fick hon försöka trassla upp koppel 🙂 Efter promenaden tog vi det viktiga först, fikat 😀 sedan blev det spåra av, alla hundar gjorde ett bra jobb i skogen. Nu ser jag fram mot nästa tillfälle.

Tack till er alla som gjorde dagen så trevlig!

/Lilith


Första spår dagen för året med Bruksgruppen. Vi fick ett härligt väder och förutom bra träning så grillade vi korv och diskuterade hundträning i allmänhet. Vi startade med spår och efter det så körde vi uppletande, alla var nöjda med dagens träning och själv är jag super nöjd. Min lillfia gjorde ett jättebra spårarbete och ett bra uppletande. Livet hade varit bra härligt om man fick sådan här bra träning vid varje tillfälle 🙂

/Lilith


Idag har vi haft en kurs för Karin Fischer Kristiansson, Karin har mångårig erfarenhet av lydnadsträning och har deltagit på såväl SM, NM och VM i lydnad. Jag fick till mig mycket nyttigt till min fortsatta träning, och det är jag övertygad om att dom övriga deltagarna också tyckte att dom fick. Som vanligt gäller det att komma ihåg alla tips och idéer, och då inte bara mina 🙂 Man lär sig en hel del av att se dom andra och det finns mycket i deras träning att plocka till sin egen. Jag är mest glad över nytt tänk i min störningsträning, i stället för pekpinne vid fel så blir det att visa vad hon missade för att hon gjorde fel 🙂 Får se vilket resultat jag fått om några månader. En jättetrevlig kurs och jag hoppas vi får möjlighet till en uppföljning till våren.

Tack till er alla som var med.

/Lilith


Arbetsdag

En av många arbetsdagar på klubben, jag var inte en av deltagarna 😉 Det var inte tänkt att jag skulle åka till klubben då jag var i behov av att få en arbetsdag hemma. Men efter att ha försökt att skada mig själv mer än en gång så var det lika bra att åka till klubben, om det fanns jobb kvar att göra där när jag kom dit så skulle det finnas folk som tog hand om mig ifall oturen höll i sig.

Jag kom lagom till avslutning med lunch/fika, dom som var där hade jobbat en hel del bl.a. stod Agility skjulet på plats. Så jag tog en fika, lade ett spår till Ära och åkte sedan hem. Eftersom arbetet i stort sett var klart när jag kom så blev det knappt något kort taget.

Jag får ta igen både arbetsinsats och foton nästa gång.

/Lilith


Miniläger i Mellerud

Så var det äntligen dags att åter igen haka på lilla husvagnen för att åka ut med klubbkompisar och ha en helg i hundens tecken.

Vilken helg! Det var ett tag sedan jag skrattade så mycket.

Starten blev uppsättningen av mitt förtält, det krävdes ett Marita proffs och ett antal hjälpande händer. Tveksam till att det kommer upp någon mer gång, skulle vara om man campar intill en fotbollsplan så att man kan få ihop ett gäng som kan hjälpa till. Många skratt blev det.

Senare blev det yatzy med mycket underliga regler, fick en känsla av att dom ändrades efter hand. Det påstods att Günter var den som hela tiden ändrade reglerna, tror jag inte ett dugg på, han är en snäll pojk 🙂 Tack vare honom kommer jag fortsättningsvis få ner stödbenen på min vagn i ett naffs. Inte blev det mindre skratt under denna aktivitet.

På lördagen fick Azka en chans att gå ett viltspår, Linda avstod sitt spår så Azka fick ta det, många snälla Lebhk:are finns det 🙂 Azka tyckte det var lite läskigt men den stolthet hon uppvisade när hon fått klöven gick inte att ta miste på. Sedan blev det en tur till Melleruds Brukshundklubb för lite lydnad och uppletande och efter det hade hungern kommit smygande så vi åkte ner till ”byn” och gick på thaibuffe.

Och så kom då den stora skrattfesten!

Kombinationen Marita och Anette vet man aldrig hur den slutar. Dom hade ordnat en bana som vi skulle ta oss igenom, vi delades in i par och skulle ha våra hundar med, fastsatta i ena armen. Jag trodde jag gjorde ett bra val som tog Azka eftersom det fanns gula tennisbollar i banan, dom var intet mot köttbullarna Azka hela tiden knyckte och med det gav mig och min partner Roina straffrundor.

Jag skall dra det mycket kort, Snöre runt magen med ett litet hundben hängandes som skall ner i en flaska, Ett långt rep med knutar där man knyter fast sig i var sin ände och sedan skall man knyta upp alla knutar och glöm inte att hunden skall med, svettigt värre, Tennisboll mellan knäna och förflytta sig en sträcka, glöm heller inte att vi sitter fast i varandra med repet och att hundbenet skall hänga med hela vägen, Krypa genom en tunnel, Springa slalom, Hoppa säck och sist men inte minst står det en skål med två köttbullar där man tar upp en köttbulle med sked stoppar skeden i munnen och förflyttar sig en sträcka där man lägger ner köttbullen i en annan skål och så tillbaka och hämta nästa, allvarligt talat hur svårt kan det vara!

Jag och Roina har en överlägsen ledning när vi kommer till köttbullarna, Azka är överlycklig över att kunna stjäla köttbullar och för varje så får vi en straffrunda. Det innebär att springa bort till en tunnel krypa igenom och sedan är det bara att börja om på köttbullarna igen, som någon vänlig själ fyllt på. Efter sjätte straffrundan slutar jag räkna och det hela slutar med att alla hinner förbi oss och vi kommer sist.

Tyvärr finns allt detta filmat och det riskerar man antagligen att få ta del av.

Söndagen startar vi med spår innan vi river mitt förtält packar ihop och börjar rulla hemåt. Jag har haft en mycket trevlig och rolig helg och nu längtar jag till våren och nästa tillfälle då vi ger oss iväg.

Tyvärr blev det nästan inga kort alls tagna, kameran är lite otymplig att släpa på ibland.

Ett jättetack till er alla som gjorde helgen så lyckad!

/Lilith


Jubileumsfest

Jag tror jag kan tala för alla när jag säger att det var en mycket trevlig fest.

Vi firade 20 år som SBK klubb och vi bjöd in ”gamla rävar” till festen, när jag kom dit och fick träffa dom man var aktiv med för kanske 15-25 år sedan så blev det en nostalgi tripp 😀

Det pratades många gamla minnen och våran dåvarande ordförande tog till orda och berättade lite om sina minnen från hundförening till SBK. Också våran tidigare instruktör för tjänstehunds sektorn och nuvarande vice ordförande berättade om sina minnen.

Vi hade ett bildspel med bilder från då och nu som rullade. Bildspel Jubileum i pdf

(Ni kommer inte se alla bilder eftersom jag valt att lägga bildspelet i pdf pga storleken på filerna)

Och en trubadur som var fantastiskt duktig både på sång och gitarr.

Pris till klubbmästarna utdelades, grattis till er.

Själv är jag nog först i SBKs historia att ha ett KM protokoll i bruks som det står Diskad på 😀 😀 men det är en annan historia.

Maten fick beröm från många olika håll och inte var det något fel på kaffet eller tårtan heller 🙂

Festfixarna hade verkligen lyckats 😀

Ingen nämnd och ingen glömd.

Ett stort tack till alla som förgyllde min kväll.

En minnesvärd fest 😉

/Lilith


Klubbmästerskap

Idag har jag tävlat klubbmästerskap med Azka, Jag skulle egentligen inte vara med då det var tänkt att tävla lägre med Ära men då hon fått urinvägsinfektion så blev det klubbmästerskap med Azka i stället.

Erik var domare och Janne tävlingsledare, hopplösa gubbar 😉

Azka var ingen stjärna, gick och gjorde lite som hon själv ville.

När det var dags för apporteringen kommer Janne fram med apporten och med sig har han ytterligare en apport som han undrar om jag kanske hellre vill ha, det var det minsta jag skådat.

Efter att ha sett den lilla och fått en inre syn framför mig så bubblar det inombords, jag kastar den normalstora apporten Azka springer och jag brister, skrattade så tårarna rann.

Och när jag skall ställa upp för hoppet säger jag till Azka att någonting kan vi väl göra i alla fall varpå Lilian säger –ja men det har hon väl gjort!

Och snabbt som ögat inflikar Erik –det gör hon ju hela tiden!

Då brast jag igen.

Så var det dags för uppletandet, vi har två rutor totalt 7 föremål och 8 minuter.  Man väljer själv hur mycket tid man vill lägga i respektive ruta och vet inte hur många föremål det finns i varje.

Inte heller där var Azka någon stjärna, det gick långsamt, lämnade inte av m.m. När vi kört första rutan och det var dags för andra då bytte jag hund

Jag lyckades hålla masken och kalla Ära för Azka. Erik kommenterade att nu kom hon in med föremål och någon annan att det var mer fart, men samtidigt tror jag misstankarna började växa.

När Janne ropar –tiden ute! så tar jag upp bollen och belönar, avslöjar samtidigt att jag bytt hund 😀

Janne ansåg att jag borde bli anmäld till disciplinnämnden, och det fanns flera röster för det 😀 😀

Jag hade roligt idag, väldigt roligt!

/Lilith


En helg på Mösseberg

Jag hängde på min mysiga lilla husvagn och följde med några klubbkompisar till Mösseberg.
Det visade sig att Marita var proffs på att sätta upp markiser, jag gav upp tanken på att försöka sätta upp förtältet och valde i stället markisen.
Efter att ha sett Marita ångrar jag att jag inte bad henne om hjälp med förtältet.
Lika proffsig som hon var på markiser lika oproffsig var hon på promenader 😉 hade vi gått hennes väg så hade vi blivit väldigt blöta, nu hann vi alla in i vagnarna innan hagel och regn öste ner.
Förutom promenader blev det hundträning och på kvällen grillning.
Som vanligt var tonen rå men hjärtlig, när jag vid något tillfälle påpekade att jag hört mitt namn men inte vad det handlade om log Mari och sade vänligt -Det tar lite tid att komma in i gänget, men när du haft husvagn lika länge som oss… 😀 😀 😀
Men Günther var väldigt trevlig 🙂 han tog en av mina dockor på promenaden, så mycket lättare det blev.
Utsikten över Falköping var fantastisk, jag har haft tre sköna dagar.
Ett tack till er alla som var där.

Lilith


Årets läger 1-3 maj 2015

I år var vi på Mössebergs camping som ligger i Falköping. Vädret varierade från snö på lördags morgon till strålande sol på söndagen, men vad gör det när man har hund. Varje dag var vi ute i skogen och hade aktiviteter. Vi spårade – både pinnar och folk, och hade upplet med föremål, naturligtvis fikade vi och hade en trevlig samvaro också. Marita och Anette hade fixat en ”tävling” där hundarna skulle leta upp snusdosor i skogen och under dosorna stod det bokstäver som skulle bilda ett ord. Det blev en tankeverksamhet för både hundar, hussar och mattar. Grattis till Roina och O´boj som fixade alla bokstäver och Grattis till Linda och Lennart som fixade ordet.

Några av oss åkte till Falbygdens BHK och till Tomtens BHK för att träna lydnad, andra tränade Nose Work på alla möjliga och omöjliga ställen.

Vi grillade (som man bör) på kvällarna och åt tillsammans i en samlingslokal.

/Anette Grahn

Fotograf Günther Riedel


2015-04-29

Idag var sista gången på Nosework kursen, en mycket rolig och lärorik kurs.

Det har blivit många skratt och en hel del funderande.

Nu gäller det att ligga i och träna så att vi kan gå en fortsättnings kurs 🙂 och kanske komma ut på tävling så småningom 😀

Lite bilder från sista tillfället.

/Lilith


2015-03-22

Denna helgen var vi några som bjudit in Micke Ryberg för att lära oss mer om spår. Micke har bland annat jobbat med tjänstehundar.

Och spårat har vi gjort 🙂 Förutom att vi lagt och gått spår för egen och/eller annans hund så har vi dessutom gått med på alla spåren, det blev ett väldans springande i skogen 🙂

Vi har alla fått till oss hur vi kan göra för att utveckla vår egen hund i spårarbetet, vi har lärt oss kyrkor och virrvarr m.m. 😀

Fredagen var det teori, lördagen var vi i skogen hela dagen och söndagen startade i skogen och fortsatte sedan med hårda spår.

Nu gäller det att komma ihåg allt, jag skall sätta mig och skriva ner det som än så länge är färskt i minnet. Micke kan tänka sig att återkomma…. men, då skall vi också ha tränat. Han vill inte komma bara för att upptäcka att vi står på samma plats o stampar.

En helt underbar spårhelg som jag gärna gör om, är väldigt nöjd.

/Lilith


 

2011-10-09

MIILJÖGRUPPENS AVSLUTNING

Nu har trivsel- och miljögruppen haft sina 8 träffar, som var planerade i höst. Tisdagarna har varit promenader i omgivningarna runt klubben och avslutats med fika i stugan och torsdagarna har varit miljöträning på olika platser.  Vi har haft en jämn och bra uppslutning med ett 10-tal hundar, stora som små. Miljöträningen har varit varierande och mycket nyttig. Vi har i Lilla Edet tränat mycket på gallerbron vid älven, tränat ”vara stilla och lugn” invid vägbygget i centrum, gått genom slottsparken på Ström och stora bron under brorenoveringen och ”uppförande och ordning” (passivitet) utanför Boströms entré med kundvagnstrafik. Miljögruppen har också åkt till Trollhättan vid ett par tillfällen. På Överby har vi åkt hiss och tränat passivitet utanför Siba-huset. Under Trolldagarna var vi inne i stan, på busstationen, besökte Tivoli som var på torget, tog älvpromenaden bort till Folkets Park och blev passerade av tåget som gick alldeles förbi.

Hälsn.  Marie Sjöberg


 

2011-08-10

TRIVSELGRUPPENS HÖSTSTART 2011

Nu har vi haft vår första promenad i kväll i strålande solsken. Det var ett 10-tal hundar med tillhörande mattar och hussar som kom för att promenera tillsammans. Det var några från gruppen i våras och även ett par som var helt nya. När vi kom tillbaka till klubben så hade Cissi kaffet klart och det bjöds på skinksmörgås och bulle. Nu ser vi fram emot tisdagspromenaderna 8 veckor framöver och hoppas på bra väder och god uppslutning.

Hälsn.  Marie Sjöberg


 

2011-06-05

AGILITY NYBÖRJARKURS, VÅREN 2011

Den 6 april drog vårens agilitykurs igång, med 6 stycken förväntansfulla ekipage och likaså två förväntansfulla instruktörer. Det är alltid lite pirrigt i magen första kurstillfället innan man blivit varm i instruktörskläderna och lärt känna sina kursare. Första gången ägnade vi åt att träna grunder för agilityn genom att lära hundarna springa till en belöningsskål och på och under en presenning. Sedan var det bara att träna vidare med inlärning av hopphinder, tunnel, däck, släptunnel, långhopp och slalom, samt påbörja handlingsträning för mattar och hussar. Det bästa med att vara instruktör det är att se utvecklingen som varje ekipage gör, och även under denna kurs har varje deltagare gjort stora framsteg. Inte att förglömma är strafftårtan som vi också blev bjudna på, det tackar vi instruktörer extra mycket för. En av reglerna på agilitykursen är att föraren får bjuda på tårta om hunden kissar på planen.

Vid tangentbordet Linda Svantesson och Martina Olofson.


 

2011-04-17

ARBETSDAG

Vårens arbetsdag samlade ett tjugotal arbetssugna medlemmar. Och då blev det mycket gjort! Staket runt agilitybanan, agilitycontainern blev målad, mentalbanan röjd och lite ombyggd, ris eldades, Lagår’n, Stugan och toaletten blev städade, tomten fick en vårstädning och en hel del annat. Vädret gynnade oss och gjorde sitt till den trevliga stämningen!


 

2011-03-27

”KOMMENDERINGSTRÄNING” MED BRUKSGRUPPEN

Erik började med att grilla Annelie då hon är först ut att kommendera på tävling. Vi övriga var villiga tävlingsekipage men till Annelies förtvivlan gick inte ekipagen så som hon kommenderat och det ledde slutligen till att hon kallade en av förarna för gubbe :o) Vi enades om att det nog inte var rätt metod även om hon hade all anledning. Återigen en (trots vädret) härlig träningsdag och som vanligt med glimten i ögat.

Text och Foto: Lilith Sarapik


 

2011-02-25

SPÅRSTART MED BRUKSGRUPPEN

Äntligen! Var det dags för spårstart med bruksgruppen. Vi träffades hemma hos Carina kl 11:00 och startade med att lägga spår och medan dom kallnade så körde vi uppletande. Uppletandet gick bra för oss alla och efter det tog vi en fika, sedan var det dags att ta spåren. Annelie och Michael hade valt att lägga ett parallell spår, jag och Erik la åt var andra och Anette valde att lägga själv till Undra. Spåren gick bra dom också, själv kan jag väl gnälla lite över att min lilla docka genade vid ett tillfälle och resultatet blev en apport mindre. Men det var en härlig start på säsongen med strålande väder.

Text och Foto: Lilith Sarapik


2011-02-06

ÅRSMÖTET

Detta var första årsmötet med våra nya stadgar. Kjell Johansson, ordförande i kommunens Kultur- och Fritidsnämnd, var inbjuden och vidtalad att kandidera som mötesordförande och blev naturligtvis också vald. Tillsammans med Anette Grahn, som sekreterare, skötte han mötet föredömligt. Mötet hade samlat 26 röstberättigade medlemmar. Efter mötets avslutande bjöds på fika och pratstund.

Foto: Günther Riedel


2010-11-07

BRUKSGRUPPENS TRÄNING

Bruksgruppen träffades på Bredfjäll för att träna spår och uppletande. En underbar dag med sol och frost. Efter att vi lagt våra spår så tränade vi uppletande i väntan på att spåren skulle ”kallna”. När vi kört uppletandet tog vi en fika och sedan var det dags att släppa på våra hundar på spåren. Och efter spåren var det dags för ny fika och genomgång av hur träningen gått för dagen, med tipps och idéer inför vidare träning. Detta var sista spårträffen för året men vi har två lydnadsträffar kvar på denna sidan året. Sedan kör vi igång med nyladdade batterier nästa år.

Foto och text: Lilith Sarapik


Så här vackert kan

Så här vackert kan det vara en morgon i november!

Foto och text: Lilith Sarapik


NÅGRA BILDER FRÅN MENTALBESKRIVNINGAR UNDER 2010

Text och foto: Lilith Sarapik

Det är inte bara i skogen det spökar. Owes födelsedgastårta har också fått påhälsning...
Det är inte bara i skogen det spökar. Owes födelsedgastårta har också fått påhälsning…

Foto: Anette Grahn


2010-09-11/12

LITE BILDER FRÅN TRÄNINGSLÄGRET

MED ÅSA BLIDE – LARSSON OCH NILS-RUNE LARSSON

Foto: Lilith Sarapik och Bengt Blomqvist


 

2010-04-11—12

Spårläggarutbildning

”Bruksgruppen” med Owe och Klasse i spetsen håller på att utbilda ett gäng spårläggare i karta och kompass. Vi har tidigare vid ett par tillfällen fått teoretiska kunskaper och igår 29/4 var vi ute i skogen för första gången. Stor eloge till Owe och Klasse som behöll sitt lugn när vi totala noviser ställde de konstigaste frågor  och klagade på våra kompasser som inte stämde. Nästa spårläggarträff blir den 6/5.

Vid pennan Carina


2010-04-18

”PROVA PÅ RAPPORT”

Söndagen den 18/4 samlades ett glatt gäng med Arne Brolin i täten för en prova på rapportdag. Vi började med en genomgång inne. Arne berättade hur man från början hade användning av rapporthundar. Vi gick igenom lite regler och hur det skulle gå till väga. För att vi skulle sitta stilla och lyssna hade Arne smart nog ordnat med fika! Sen begav vi oss ut i skogen för att ”bygga bo”. Tack Arne för en rolig och lärorik dag i skogen!

Jessica och Marina

fotograf Marina Johansson


2010-04-11

KLICKERKURS

Nu har det hänt igen! Vi har varit på kurs, Fräckiz och jag. Under helgen den 10 och 11 april var det ”klickerkurs” på klubben. Vår instruktör var Ingela Blixt, även kallad Ina. Vi var 8 st glada hundägare med hundar som skulle få lära oss hur klickerträning går till. De flesta av oss hade redan provat på att arbeta med klicker, medan andra, det vill säga undertecknad var helt novis.  Med Inas goda ledning fick vi prova på hur inlärning med klicker ska gå till. Det blev träning av target, shaping och baklänges-kedjning mm. Ina var väldigt noga med att poängtera vikten av att belöna rätt beteende vid rätt tidpunkt. Det låter ju enkelt kan man tycka. Men jag blev i alla fall hänsynslöst varse om att så inte är fallet. Redan på lördags eftermiddag hade i alla fall mina hjärnceller fått kramp. Vad Fräckiz beträffar, så somnade han oroväckande hårt, redan på hemvägen.

Tack Ina för en mycket lärorik helg. Och tack alla glada kursare för en glädjefylld samvaro. Kursdeltagare var: Jenny Olofsson (Fred), Patricia Johansson (Zimla), Jessica Lindberg Zigurd), Sanna Ågren (Kax), Linda Svantesson (Ciwi), Marina Johansson (Frida), Veronika Vlajkinovski (Alladin) och jag (Fräckiz).

Vid tangentbordet: Mari Bergh


MENTALBESKRIVNING 17 – 18 APRIL

Efter snövinterns problem, som tvingat oss att ställa in flera arrangemang, är nu verksamheten på gång att rivstarta. Den 17 och 18 april kör vi hårt med mentalgänget; fulla beskrivningar (8 hundar) båda dagarna.


2010-04-10

EFTERLYSNING!

Efterlysning

ETT ANTAL RINKOR MED SPÅRSNITSLAR ÄR PÅ RYMMEN…

Nu närmar det sig spårtävling och spåren skall snitslas. Vi kan konstatera att det saknas några rinkor med spårsnitslar. Kanske är inte alla inlämnade efter förra årets tävling eller kanske någon har lånat och glömt att lämna tillbaka? Om du har några hemma så hör av dig till Janne eller lägg dom inne på Stickebacken. Vore bra om vi slapp köpa nya band, klädnypor och arbete med att knyta nya.

Tävlingssektorn / Janne


 

2010-03-25

Gamla Götavägen allvarligt tjälskadad!

Våren är i antågande. Vi har passerat vårdagjämningen, snön har snart smält bort, solen skiner och fåglarna kvittrar – kan det bli bättre? Javisst kan det det! Vi har en period framför oss med lite svårigheter så som oerhört vattensjuka marker, tjälskadade vägar och kanske lite bakslag i vädret. Men, med våren i sikte, får vi väl ha överseende med svårigheterna. Eller hur? Det går att köra upp till Stickebacken och parkeringen, men det har rapporterats att vägen är allvarligt tjälskadad. Det finns risk för att fastna och att skada bilen, så vi uppmanar alla att köra försiktigt och att undvika de lerigaste hålen.


2010-03-24

Bobo har landat

Den 16 mars tog jag flyget upp till Umeå, för att sen med bil ta mej till Åsele och hämta hem min Bobo. Men först stannade jag i min födelsestad Umeå några dagar för att träffa släkt och vänner. Hu så jobbigt det blev! Lördagen den 20 mars hämtade jag min lilla valp Bobo i Åsele. Många renar spärrade vägen, så resan tog ganska lång tid. Men väl framme, så fick jag träffa Bobos mamma och syskon. Det var mycket sociala och glada hundar, som mötte mej i dörren. Precis så som Luzern stövare ska vara. Bilresan tillbaka till Umeå gick bra. Bobo protesterade några minuter och spydde i mitt knä. Sen somnade han och sov resten av vägen. När vi kom hem till min bror, som vi skulle bo hos, väntade nästa prövning för Bobo, koppelpromenad. Även detta klarade han med bravur. På söndagen var det dags för hemresa till Sjuntorp. Bobo hade fått vänja sej vid att sitta i sin lilla tygbur, så han kröp snällt in i den efter att vi passerat säkerhetskontrollen på flygplatsen. Flyresan till Göteborg tog 2 timmar och 40 minuter. Bobo sov hela tiden. Han var så lugn att jag nästan funderade över om han var i chock. Men när jag stack till honom några gobitar förstod jag att så inte var fallet. Han slukade godbitarna och vill gärna ha mer. När vi landat i Göteborg fick Bobo komma ut ur buren och rasta sej innan vi fortsatte hem till Sjuntorp. Nu har han gjort sej hemmastadd och bekantat sej med de andra hundarna i flocken, katterna och hästarna. Vi tränar inkallning och en massa andra nyttiga saker varje dag. Vi måste ju komma i form inför lägret under Kristi Himmelfärdshelgen. Dessutom ser vi fram emot många roliga träningstillfällen på klubben.

Mari Bergh och Bobo (Luzernstövaren Lärkvallens Fido)


 2010-03-20

Inställd appellklass-tävling

Den 27 mars var det meningen att vi skulle arrangera en spårtävling i appellklass, men vädrets makter ville annorlunda! Idag, en vecka innan, var Tävlingssektorn ute för att besiktiga spårmarker och titta på vår appellplan. Beslutet kunde bara bli ett – vi måste tyvärr ställa in! Se på bilderna, så förstår Du varför:

Foto: Jan Johansson


2010-03-20

Ett besök på Flatön

Eva Jokela och jag, Lilith Sarapik, begav oss ut till Flatön för att besöka vår vice ordförande Anders Dahlstedt med fru Ingela, som är lärare i hundtjänst mm. Vi hade funderat på att köra ett uppletande men de har så mycket snö därute, så vi slog bort de tankarna och tog i stället en underbar promenad på denna vackra ö. Efter promenaden ordnade kocken Anders en riktigt smarrig lunch till oss. Förutom att han är vice ordförande och lagar god mat är han en mycket aktiv SBK:are. Medan vi åt och pratade hund låg Ingelas och Anders tre hundar och gottade sig med var sitt tuggben. Till sommaren kan det nog bli ett nytt besök på ön och då kanske jag skall passa på att göra en intervju med de båda.


2010-03-13

HURRA – nu har vi fått fyra nya Allmänlydnadsinstruktörer!

Med start den sista oktober i fjol har vi, tillsammans med Vänersborg, Trollhättan och Färgelanda, ägnat vintern åt en Allmänlydnadsinstruktörskurs. Av de nio deltagarna var fyra LEBHK:are, nämligen Anette Grahn, Mari Bergh, Cecilia Wallblom och Henrik Ivarsson. Examinationen gjorde vi idag, den 13 mars. Som väntat var förstås detta problemfritt för ”de våra”. Och ja, föralldel, det gick bra för alla. Trollhättan och Vänersborg fick två nya instruktörer vardera och Färgelanda en.

Grattis till ”de fyra” & Grattis till LEBHK!

Från vänster: Henrik Ivarsson, Anette Grahn, Cecilia Wallblom, Mari Bergh
Från vänster: Henrik Ivarsson, Anette Grahn, Cecilia Wallblom, Mari Bergh

 


2010-02-23

Inställt MH – igen!!!

SONY DSC

Tyvärr har vi fått ställa in vår planerade Mentalbeskrivning den 13:e mars!

När vi ställde in Mentalbeskrivningen den 6:e februari trodde vi att snön skulle vara borta den 13:e mars! Vem kunde tro att vi skulle få så här mycket snö?

Läste i lokaltidningen ett uttalande av väderexperten Ingemar Vänerlöv: ”En så här kall februari brukar följas av en mars som är kallare än normalt. Blir det en kall vår är inte snön borta förrän om två månader.”

Hoppas han har fel!!!!

//Carina Blomqvist, ansvarig Rasutvecklingssektorn

Efter bilden på hopphindret togs har det kommit ännu mer snö….. DS

Här under snön står hopphindret nu...
Här under snön står hopphindret nu…

 

2010-02-10

Från Mari Bergh:

Jag vill bara uttrycka min glädje över att få vara medlem i Lilla Edets Brukshundklubb. Hösten 2003 anmälde jag mej till en hundägarutbildning med min valp, sen var jag fast.

Det bemötande jag fick gjorde att jag kände mej välkommen. Trots att jag inte ägde en ”brukshund”.

Det har följt många kurser med flera av mina hundar sedan dess. Och lika roligt och lärorikt har det varit, varje gång. Klubbandan är så påtaglig. Det finns så mycket hundkunskap att utnyttja i klubben.

Och nu är jag på gång igen, med en ny valp. Min älskade Melker förolyckades i december 2009, så nu är det dags att börja om.  Så därför vill jag nu presentera min nya kurskamrat.

Lärkvallens Fido
Lärkvallens Fido

Enda smolket i bägaren är hans namn. Har lite svårt att tänka mej ett träningpass med inkallning. Behöver jag säga mer?

Mari &  Fi……..


 

2010-02-08

Vårt ÅRSMÖTE den 7 februari

Årsmötet lockade 32 medlemmar. Mötet, som leddes av Erik Olausson, innehöll de vanliga, stadgestyrda förhandlingarna och därutöver frågan om de nya stadgarna samt att det delades ut förtjänsttecken och vandringspriser.


 

2010-02-06

Inställt MH

Snön är fantastisk denna vinter! Vem minns när vi senast hade en vinter med ett så vackert, vitt snötäcke så länge? ”Manna-minne” – vad är det?

Men det har också sina nackdelar – vi tvingas kasta in handduken, trots en beundransvärd insats med snöskyfflar i lördags (se tidigare artikel), för MH den 6 februari. Vi planerar i stället att genomföra denna beskrivning den 13 mars.


2010-02-02

Snöskottning på mentalbanan

Ett tappert gäng strävade för att göra mentalbanan ”farbar” till årets första MH den 6 februari. Visst skottade de riktigt bra! Utöver de som syns på bilderna fanns också Sven Stenberg och Lilith Sarapik. Lilith gömde sig hela tiden bakom kameran och av skäl vi inte vet, lyckades Sven undvika ”skottvinkel” framför objektivet.

Foto: Lilith Sarapik


 

2010-01-28

LOTTERIDRAGNING

Lotteriet med sex glas som första pris slutsåldes på Lusse-festen den 15 december -09.

Dragningen förrättades på vår Lucia-fest. De sex ölglasen vanns av Ingrid Elisson. Glasfiguren vanns av Bengt Blomqvist. Vi gratulerar vinnarna!

De två lotterierna med herr- resp damur fortgår.


2010-01-25

Vem kan motså anblicken av valpar? Här 2 veckor gamla Aussievalpar.

Maries valpar


 

2010-01-18

Årets första Mentalbeskrivning äger rum lördag 6 februari med start kl 08.00. Du, som vill titta, räkna med att varje hund tar ca 1 timme. Vill Du se en hund, måste Du vara med på den hundens hela prov. Under pågående prov får Du inte beträda banan. Beskrivare: Daniel Hansson Testledare: Michael Brattberg


2009-12-17

Kurs i Freestyle den 12-13 december.

Tänk vad roligt det är att ha hund! Under två dagar har vi varit 7 stycken glada hundekipage, som fått prova på Freestyle. Vår instruktör har varit Caroline Ringholm. Dagarna var varvade med praktik och teori. Praktiken gick ut på att vi skulle lära våra hundar olika ”trick”. Buga – backa – stå på bakbenen – tassen – slalom mellan förarens ben- hopp över förarens ben osv. Då medelåldern på deltagande hundförare minst sagt var hög, så måste jag ge en eloge till Carolines skicklighet att hålla oss på mattan. Det blev många glada skratt och väldigt trötta och mätta hundar. På teorilektionerna fick vi lära oss hur tävlandet går till. Hur man lägger upp program och väljer musik osv. Nu ska vi fortsätta att öva fram till våren. Då är det meningen att vi ska träffas igen och visa upp våra ”trick”. Detta ser vi alla fram emot. Tack Caroline för en mycket givande kurs!

Marina & Frida, Ingrid & Calle, Marianne & Astrid, Ingela med Ida & Emma, Mathilda & Molly, Mari & Melker

Du som missade Freestyle-kursen i december – ha tålamod! Vi planerar en ny kurs till våren. Kolla strax efter nyår då kursanmälningarana läggs ut på vår hemsida!

Här nedan följer lite foton från kursen:

fotograf Marina Johansson